Refugiats  k+E³ = ∞
Sabies que confondre als refugiats i els migrants, o referir-se als refugiats com una subcategoria de migrants, pot tenir greus conseqüències per a la vida i la seguretat de les persones que fugen de la persecució o el conflicte?

Refugiats k+E³ = ∞


SABIES QUE... actualment 70.8 milions de persones arreu del món s’han vist obligades a fugir de manera forçada de les seves llars?...I que entre els quasi 25.9 milions de persones refugiades, més de la meitat són menors de 18 anys?
Segons Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), n’hi ha 3.9 milions de persones apàtrides a qui se’ls nega el dret a una nacionalitat o l’accés a drets bàsics, com l’educació, la salut o la llibertat de moviment. Cada dia, 37.000 persones es veuen forçades a fugir de casa seva a causa dels conflictes o de les persecucions.

Però, què és un refugiat? Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR)

Un refugiat és algú que s’ha vist obligat a fugir del seu país a causa de la persecució, la guerra o la violència. Un refugiat té una temor fonamentada a la persecució per raons de raça, religió, nacionalitat, opinió política o pertinença a un determinat grup social. Molt probablement, no poden tornar a casa o tenen por de fer-ho. La guerra i la violència ètnica, tribal i religiosa són les causes principals dels refugiats que fugien dels seus països. Dos terços de tots els refugiats a tot el món provenen de només cinc països: Síria, Afganistan, Sudan del Sud, Myanmar i Somàlia.

Sabies també que a finals del 2018, 70,8 milions d’individus van ser desplaçats amb força a tot el món com a conseqüència de persecucions, conflictes, violència o violacions de drets humans. Això va suposar un augment de 2,3 milions de persones respecte de l’any anterior, i la població desplaçada forçada al món es va mantenir en un màxim històric. Això inclou:
– 25,9 milions de refugiats al món, el més gran que s’ha vist mai;
– 41,3 milions de desplaçats interns; i
– 3,5 milions de sol·licitants d’asil.

Sabies que, Sabies que, Sabies que…? Així podríem estar una bona estona, però mai acabaríem. No sabem si podrem acabar amb el drama de les persones refugiades, però si que sabem, que solament a través de la conscienciació i l’acció podrem revertir la seva situació.

Històricament, els països que actualment es troben amb aquestes problemàtiques socials i demogràfiques, han estat l’epicentre de desgràcies, tals com guerres o fams, i és innegable la participació d’Occident en aquesta realitat, essent un bloc de nacions obcecades en els seus interessos i la seva visió eurocèntrica, utilitzant els països actualment coneguts com a “en vies de desenvolupament”, per no anomenar-los com a “explotats, desmantellats, empobrits i ignorats”, com si fossin una extensió del seu propi territori, i tinguessin la potestat d’exercir el seu poder sense restriccions.

Aquestes accions han produït que els territoris que actualment es troben en conflicte perpetu, hagin estat durant molt de temps, i inclús encara ho estiguin, com a nacions on les intervencions exteriors, que en comptes de col·laborar cap a un estat de tranquil·litat, benestar i pau han produït més caos i ebullició, hagin provocat el sorgiment i l’establiment de problemàtiques econòmiques, polítiques, socials i culturals profundament arrelades al territori.

Més enllà, la multiculturalitat natural d’aquestes regions afavoreix l’emersió de disputes amb diferents objectius.

Cal destacar, però, que tot i ser una gran percentatge del total, no totes les persones refugiades provenen dels països actualment més coneguts per aquesta situació (Àfrica), sinó que també es donen casos on aquestes, provenen de nacions d’altres àrees del planeta.

Indiferentment de la procedència de la persona refugiada, són individus que busquen poder mantenir una vida estable, còmode i ordinària, com qualsevol de nosaltres. La solució ideal seria que aquestes persones poguessin viure de forma segura als seus països, principalment per que és el seu espai d’origen i al que tenen afecte, i per que si decidissin abandonar-lo, fos per voluntat pròpia, i no per obligació. D’altre banda, com aquest plantejament comporta la implicació d’un gran número d’agents, des de Kabua volem promoure la tolerància, l’empatia, el raonament crític i els valors i la moral humana com a estendard, per així aportar el nostre gra de sorra.

No et quedis aturat, Informa’t i Actua!

ALGUN COP T’HAS PREGUNTAT?

    • Com a exercici introspectiu… Tot i que aquesta condició no s’informi quan es dona el cas, si al teu institut sabessis que vindrà una noia refugiada a la teva classe, com la imaginaries? Sabries com actuar?
    • Com creus que seria allotjar una persona refugiada a casa?
    • Si tinguessis l’oportunitat i el poder suficient per canviar la situació actual vers els refugiats i els països involucrats, ja sigui per que és la zona de conflicte, o a on arriben aquestes persones, quines mesures prendries? Quines accions duries a terme?
    • Quin creus que és el focus principal amb el que s’ha de treballar per a solventar aquesta situació? I el factor clau per fer-ho? Quin és l’inici o l’element de més contingència que produeix aquests enfrontaments i persecucions?
PER SABER-NE MÉS…