Identitat i gènere k+E³ = ∞
La concepció del gènere com la part social,cultural i el sexe com la divisió biològica home-dona ha estat tradicionalment la proposta dominant en la societat. Aquest plantejament defensa l’existència d’una contínua interacció entre allò biològic i el cultural, entre el dimorfisme sexual, home-dona, i el producte sociocultural de cada un d’ells: masculinitat-feminitat. Però, és aquesta dicotomia l’única manera de d’entendre i atendre a la diversitat humana? Potser és ara la diversitat sexual que es reconeix avui dia, la qual necessita ser problematitzada de manera que el gènere pugui alliberar-se per obrir-nos a noves concepcions i realitats socioculturals més complexes.
Des de Kabua considerem que les persones haurien de poder d’expressar-se manera lliure i per tant, és important que tota la societat (joves, centres educatius, professionals de l’educació, mitjans de comunicació, etc) treballem en conjunt, sense oblidar-nos qui són els veritables protagonistes. També volem aportar diferents visions i perspectives per tal que tots aquests agents educatius i de transformació social puguin reflexionar sobre la temàtica de la identitat de gènere, un concepte que tots en algun moment de la nostra vida ens haurem de plantejar.
Segurament, en alguna ocasió de la teva vida t’has plantejat: “qui sóc jo?”. Amb aquesta pregunta, durant un moment volem que et plantegis si ets com t’agradaria ser o ets com la societat espera que siguis.
Per ajudar-te, et mostrarem les definicions següents:
- Identitat de gènere: quin auto concepte tinc, com em sento ja que em puc sentir home, dona o cap en concret. La identitat de gènere és independent a l’orientació sexual i es comença a desenvolupar des del moment que prenem consciència del nostre jo i sobre qui som.
- Expressió de gènere: com em mostro davant la societat, és a dir, tenint actituds i realitzant accions de forma masculina, femenina o una barreja que pot ser variable.
- Orientació sexual: Atracció romàntica, emocional o sexual cap a persones del mateix sexe, de l’oposat, ambdós o cap d’ells.
A part de la definició, des de la perspectiva d’una filòsofa prou destacada en el moviment quer i alhora feminista anomenada Judith Butler, considerem que per començar ningú és un gènere i que aquest no ve donat pel teu sexe, si no que el gènere és performatiu. Aquesta afirmació vol dir que construïm la nostra identitat de gènere a través d’accions i rols que anem aprenent i imitant en la societat associats a un home (masculinitat) o una dona (feminitat) i no ens qüestionem perquè és així.
- Identitat Sexual i de Gènere. Ajuntament de Barcelona: https://menysestigmesmesvisible.wordpress.com/
- Glossari de termes LGTBI: https://www.who.int/mental_health/publications/action_plan/es/