7 Abril – La Salut

7 Abril – La Salut

INTRODUCCIÓ

El Dia internacional de la Salut commemora l’aniversari de l’Organització Mundial de la Salut que va ser creada l’any 1948. Cada any es tria un tema relacionat amb la salut pública i es fan diverses activitats. El tema d’aquest any és la diabetis. L’objectiu d’aquest dia és intensificar la prevenció, millorar l’atenció i reforçar la vigilància

Global Day of Action for the Right to Health from Article 25 on Vimeo.

L’Article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que:

 1. Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i els de la seva família, especialment quant a alimentació, a vestit, a habitatge, a atenció mèdica i als necessaris serveis socials; tota persona té dret a la seguretat en cas de desocupació, malaltia, invalidesa, viduïtat, vellesa o en d’altres casos de pèrdua dels mitjans de subsistència a causa de circumstàncies independents de la seva voluntat.
 2. La maternitat i la infantesa tenen dret a una ajuda i a una assistència especials. Tot infant nascut en el matrimoni o fora d’ ell, frueix d’igual protecció social.

Fonts: OMS i  Xtec

 

PER REFLEXIONAR

La sèrie de TV3 “Polseres vermelles” emesa durant tres temporades , dirigida per Pau Freixas  i amb guió de l’Albert Espinosa, no solament és una immensa crida a l’amistat i a l’afany de superació, en aquest cas de les malalties relacionades amb el càncer, sinó que també és un clam a favor de la sanitat pública, universal i gratuïta i un reconeixement als professionals que , dia a dia, s’esforcen per garantir el nostre bé més preuat, la salut.

 • Quines coses que fas quotidianament afecten de manera negativa  la teva salut?
 • Si fas esport… ho fas  per tenir cura de la teva imatge o per salut?
 • Saps quantes hores hauries de dormir per tenir bona salut? Si tens dubtes, consulta aquest enllaç.
 • Com pot millorar l’esport la teva salut? Et fa sentir millor?
 • Sabies que les ones generades pel telèfon mòbil podrien afectar la teva salut?
 • Saps si les teves relacions afectives/sexuals són saludables?
 • A què associes salut mental?
 • Creus que controles les teves emocions?
 • Creus que les retallades posen en perill la sanitat pública i, de retruc, afavoreixen les mútues privades? Mira aquest article de la revista digital “Cafè amb llet”.

GUIA DIDÀCTICA

La present guia us donarà eines i estratègies per tal de treballar “El Dia Mundial de la Salut” a partir de la utilització de la Plataforma d’Acció Social KABUA. Les activitats que us presentem solament són suggeriments, que vosaltres podeu adaptar al vostre alumnat, o a la realitat del vostre centre educatiu o entitat. Us animem a donar el vostre toc personal a les activitats.