La pobresa extrema afecta ja a dos milions i mig d’espanyols

Espanya necessita algun mecanisme de protecció de mínims en el sistema per ajudar a tots els afectats
Per Ramón Roca
07/11/2012 14:22 

La crisi s’ha endut el present de molts espanyols, i si no es posa remei, també es portarà el futur de d’altres. A dia d’avui, la taxa de ciutadans que viuen per sota del llindar de la pobresa extrema –és a dir, per sota del 30% de la renda mitjana equivalent, uns 3.600 euros a l’any– s’ha disparat un punt percentual fins al 5,2%.

Cosa que vol dir que gairebé 2,5 milions d’espanyols viuen a dia d’avui amb menys de 300 euros al mes. La taxa és el doble que la dels països del nostre entorn com són França, Alemanya o el Regne Unit.

Però el futur tampoc és molt prometedor. Segons l’estudi social de la Fundació La Caixa, Crisi i fractura social a Europa. Causes i efectes a Espanya, gairebé milió i mig de ciutadans estan en risc d’entrar en el llindar de la pobresa. Aquesta xifra s’elevaria a quatre milions el nombre de pobres al país. A més, és l’Estat amb major percentatge de persones atrapades en situacions de pobresa al cap de dos anys amb el 54,6%.

Sense classe mitjana

L’alta taxa d’atur i la finalització de les prestacions han fet desaparèixer la denominada classe mitjana. L’estudi reflecteix que Espanya és el tercer país de la Unió Europea pel que fa a nivell de desigualtat. La diferència entre el 10% més ric i el 10% més pobre ha augmentat el 16,3% des de 2007.

És per això que els autors de l’informe, Miguel Laparra i Begoña Pérez, creguin que ara és més necessari que mai que el país busqui alguna alternativa per a totes aquestes persones. “Espanya no té un sistema de protecció social consistent. No hi ha mecanismes de protecció de mínims per a les persones per sota del llindar de la pobresa “, diu Laparra. “La quantitat destinada a aquesta partida seria una minúcia si es comparés amb els 100.000 milions del rescat bancari”, aclareix.

Els més afectats

Els col · lectius més afectats són els joves i els immigrants. L’estudi mostra com el perfil del pobre ha canviat en els últims anys. Abans, els grans eren els més pobres, ara la tendència és la contrària, afecta més a joves ia famílies monoparentals. “Estem tornant al segle XIX”, explica Jaume Lanaspa, director general de la Fundació La Caixa. “És inacceptable que es culpabilitzi als aturats i afectats de la crisi. Se’ls està estigmatitzant “, afegeix.

El futur dels joves en atur és bastant negre. Tant, que Lanaspa tem que els anomenats ni-ni (ni estudien ni treballen) mai més es puguin reincorporar al mercat laboral.

Adéu als amortidors

Amb tot, els espanyols no donen el seu braç a tòrcer. L’informe reflecteix que el 30% de les persones que estaven sota el llindar de la pobresa a Espanya el 2008 “s’han espavilat” per millorar la seva situació personal i econòmica. En aquest moment, la taxa a la resta de països d’Europa no superava el 20%. malgrat això, els experts creuen que aquest percentatge a dia d’avui serà menor.

Tot i que les xifres són poc encoratjadores, la situació podria haver estat molt pitjor. Els autors de l’estudi agraeixen “els amortidors” que han evitat un desastre major: les ajudes dels aturats i el suport econòmic de les famílies.

 

Per saber-ne més: Diario Economía Digital